Kadın Hastalıkları ve Doğum Kadın Hastalıkları ve Doğum
Op. Dr. Taner AkçalKadın Hastalıkları ve Doğum
+(90) (312) 284 00 77
+(90) (312) 284 00 77

Gebelikte 3-6 Ay (İkinci Trimester)

Gebelikte 14. Hafta

Gebelikte 14. Haftada Tamamen hamileliğin dördüncü ayında ve ikinci üç aylık dönemde sizsiniz. Bebek ışık hızında büyür ve yakında ilk hareketlerini hissedersiniz. İlk günlerin büyük yorgunluğu azalmaya başlar, bulantı ortadan kayboldu, meme uçları daha sert ve daha koyu. Sindirim bozuklukları ve mide ekşimesi çekebilirsiniz: bu problemlerden kaçınmak, hafifçe yemek, asidik yiyeceklerden kaçınmak ve günde en az iki litre su içmek gerekiyor. 

Temel olarak amniyotik sıvı üretilmelidir. Kilo vermek amacıyla bir diyete gitme zamanı değil, ancak daha sağlıklı ve daha zengin yiyecekleri vitamin ve genel besin alımı açısından alarak diyetinizi değiştirme zamanıdır. Gebelikte 14. Haftada Ayrıca vajinal sekresyonların üretiminin arttığını da görebilirsiniz. Çocuğu enfeksiyonlardan koruyan normal bir mekanizmadır. Dikkat edin kasılmaları, bir uyarı ve kontrol altında tutulmalıdır. Bir yandan uterusun dokularındaki değişiklikten kaynaklanan kasılmaları hissetmek normaldir, diğer yandan asla düzenli olmamalı ve yoğunluğu artmamalıdır.

 İlk birkaç ayda bile, adet kramplarına benzer şekilde kilo ve alt karın hissi yaşayabilirsiniz. Kalsiyum iyonlarının konsantrasyonunu arttıran oksitosinin uyarılması nedeniyle uterusun kasılmalarından kaynaklanırlar. Bu artış, kas liflerinin kısalmasına neden olan olaya neden olan aktin ve miyozini aktive eder. Birkaç gün içinde fetus çok değişir: zaten çok şey yapabilir, ancak şimdi küçük yumruğunu kucaklayabilir, dudaklarını hareket ettirebilir, tükürüğü yutabilir. Yüz giderek daha fazla tanımlanıyor. Yanaklar ve burnun tabanı görünür, gözler birbirine yaklaşır. Bu haftadan itibaren lanugo , bebeğin vücudunun çoğunda büyüyen ve bebek için koruyucu bir işlevi olan ince bir saç ortaya çıkıyor. Tiroid bezi olgunlaşmış ve üretim hormonlar başlarsa. Erkeklerde prostat görülür ve kadınlarda yumurtalıklar pelvik boşluğa iner.

Gebelikte 15. Hafta

 

İkinci trimester genellikle hamileliğin en iyi dönemi olarak adlandırılır: birçok kadın için öyle, ancak bazı can sıkıcı rahatsızlıklar hala görünebilir. Hamileliğin 15. haftasında neler olduğunu görelim . 15.gebelik haftası: anne Bu süre zarfında annenin kalbi, fetüse bile oksijen sağlamak için daha fazla çalışır ve hamileliğe göre kanın yaklaşık% 20'sini pompalar. Bu miktar gebelik döneminde daha da artacak ve maksimum% 30-50 daha fazla olacaktır. 

Kıyafetler "küçülmeye" devam eder ve dolaba rahat giysiler yoksa bazı analık alışveriş yapmak yararlıdır. 15. gebelik haftası: bebek Gebelikte 15. haftada, fetus başparmak emme veya esneme alışkanlığı geliştirmiş olabilir. Derisi çok incedir ve kan damarları açıkça görülebilir. Şimdi kafa derisinin yapısı da gelişiyor ve bazı saçlar zaten büyüyor, kirpikler ve kaşlar büyüyor. Kalp enerjik olarak kanını pompalar ve kulaklar çalışır: dışarıdan gelen sesleri ve sesleri duymaya başlayabilir.

15. gebelik haftasından başlayarak, Down sendromunu da tanımlayan alfafetoprotein testi adı verilen nöral tüp kusurlarını vurgulamak için bir maternal kan tarama testi yapmak mümkündür. Bu dönemde kan ve idrar testleri tekrarlanır.

İştah artar ve kilo kontrol altında tutulmalıdır, ani bir artış veya azalma durumunda, gelecekteki anneye takip edilecek en iyi diyeti gösterebilecek bir beslenme uzmanı doktora danışmak iyidir. Bu dönemde vitamin ve minerallerin uygun şekilde alınmasını sağlamak önemlidir. Futbol bile, eksiklik durumunda fetüsün gelişiminde önemli bir unsurdur, doktorunuz onu entegre etmenizi önerebilir. Hiç toksoplazmozisi olmayan ve diğer yeme bozukluklarından kaçınan kadınlar için, iyi yıkanması (meyve ve sebze durumunda) ve iyi pişirilmesi gereken (et ve balık durumunda) gıdalara dikkat etmek iyidir. Muhtemelen cinsel arzunun başarısız olduğu hamileliğin ilk haftalarından sonra, bu dönemde mide bulantısının ortadan kalkmasıyla geri dönebilir. Cinsel iştah hamilelik sırasında sıklıkla dalgalanır.

Gebelikte 16. Hafta

Harika bir zaman: kendinizi daha iyi hissediyorsunuz, henüz fazla kilo almadınız ve hamilelik bozuklukları ortadan kalkmış gibi görünüyor. Bu andan itibaren çocuğun ilk hareketlerini hissetmeye başlayabilirsiniz.  Gebelikte 16. Haftada fetus büyük ilerleme kaydetti: yaklaşık 10 santimetre ölçüyor ve yaklaşık 70 gram ağırlığında. Kulakların küçük boşlukları oluşmaya başlar, parmak izleri ve özellikleri giderek daha insandır. Kasları sık sık büyüyor ve hareket ediyor. 

Bu aşamada omurga, bacak ve kolların kemikleri, ayaklar, bağırsakları açıkça görmek mümkündür. Son olarak, nukal kıvrım, beyincik ve midenin bir değerlendirmesini yapmak zaten mümkündür. Hamilelikte 16. haftanın ana semptomlarından biri , bebeğin genellikle 16-20. Haftalar arasında anne tarafından hissedilen ilk hareketleridir (primiparalar onları biraz sonra tanıyacaktır). Şaşkınlık çok güçlü, sadece bağırsakta sadece "havaya" bağlı hareketler olduğu şüphesi. Aslında, fetüsün ilk hareketi o kadar hassas ve geçicidir ki genellikle bebeğe ait olduğu şüphesini bırakır. Hissetmeye çalışmak için sırt üstü yat ve ellerini karnına koy. Rahim yüksekliği büyümeye devam eder ve ayrıca bazı küçük kasılmalar hissedebilirsiniz: panik yapmayın, sadece yavaş yavaş doğum için hazırlanan rahimdir. Ancak kasılmalar kalıcı hale gelirse, jinekoloğu arayın. Bağırsak biraz halsiz olabilir ve kabızlık sık olabilir. Daha fazla lif ye. Yüzdeki bazı lekeler görünmeye başlayabilir : bunlar hamilelik maskesindeki lekelerdir. 

Yüksek koruyucu faktörlü bir kremle kendinizi güneşten koruyun ve cildi her zaman nemlendirir. Çatlaklara karşı, ilk aylardan itibaren günlük olarak bir nemlendirici veya badem yağı veya kuşburnu veya buğday tohumu kullanın ve özellikle son aylarda kilo kontrol altında tutmak, bu çirkin çizgilerin ortaya çıkmasını önlemeye yardımcı olur. Bu günlerde doktor hemoglobin seviyelerini izlemek ve demir eksikliği anemisini önlemek için bir kan testi önerebilir . Aslında, bu Gebelikte 16. Hafta  gevşeme haftası, ziyaret ve rahatsızlık yok. Kısa bir yolculuk yapma fırsatını yakalayabilirsiniz . Hamileliğin sekizinci ayından itibaren artık uçakla seyahat edemeyeceğinizi ve genel olarak hareketlerin karın ve yorgunluk nedeniyle yorulmaya başlayacağını unutmayın.  

Gebelikte 17. Hafta

Anne karnında yavaş yavaş büyüyen bebek Gebeliğin 17. Haftasında büyüklüğü hemen hemen normal bir insanın ellerini tam açmış şeklinde ki büyüklüğüne eş değer olacak. Yavaş yavaş büyüyen ve kilo alan bu bebek annesini de kilo almasını sağlayacak. Gelişen bebekte artan yağ oranı ise kilosuna oranla örnek verecek olursak 3600 gr olan bebekte 2500 gramı yağ dokusu oluşturacaktır.

Hamileliğin 17. Haftasında bebek kendini yavaş yavaş geliştirecektir. Gebelikte17. Haftada bebek kendini emme yeteneğini geliştirmek üzere çalışacaktır. Bebek artık kendini geliştiriyor ve bununla beraber de kalbi de artık düzgün bir şekilde atmaya başlıyor. İlk dönemlerde çok düzensin atan kalbi bu dönemde dakikada 140 civarında atacaktır.

Bebek büyüyor ve anne karnı da buna oranla da anne karnı da yavaş yavaş büyüyor. Artık belini sıkan kıyafetlerden uzak durman hem senin hem de bebeğin rahatlaması açısından oldukça önemlidir. Eğer sürekli ayaklarınız ve bacaklarınız ağrıyor ise oldukça normal, bebek kilo aldığı için baskı uyguluyor. Bundan dolayı çok ayakta kalmanız sizin için iyi olmayacaktır. Bebeğin elleri kolları ve yüz hatları geliştiği için kolay bir şekilde cinsiyetini görebilirsiniz. Bebeğin herhangi bir problemi olup olmadığını öğrenmek için, 4lü test yapılmalıdır. Yapılan bu testler sayesinde bebeğinizin herhangi bir sağlık sorunu olup olmadığını sonuçlar dahilinde görebilirsiniz.

Gebelikte 18. Hafta

Karnınızda bir bebek olduğunu yavaş yavaş tekmeleriyle Gebelikte 18. Haftada hissettirecek olan bebek, size tam olarak yansıyacaktır. Anne ise artık istediği şekilde yemek yiyebilir, mide bulantılarının hemen hemen hepsinden kurtulmuş olacaktır. Fakat kan şekeriniz sıklıkla düşebilir bundan dolayı çok fazla yemeyin fakat sık sık yiyin. Kan şekerinizin düşmesi sizde baş dönmesi yapabilir. Karnınızın büyümesi nedeniyle yavaş yavaş çatlaklarınız olacaktır bundan dolayı size badem yağı gibi yağlar fayda edecektir.

Hamilelikte 18. Haftada bebeğin ihtiyacı nedeniyle annenin de kalp atışlarının hızlanması sonucu pompalanan kan miktarı artacağından dolayı annede tansiyon düşmesi gibi sorunlar ile karşılaşılabilir. Bu normaldir. Pompalanan kan fazla olduğundan dolayı ve bebeğe giden kan akışı da arttığından dolayı annede yorgunluk, uykusuzluk ya da halsizlik yaşanabilir. Gebelikte 18. Haftada bu oldukça normal bir durumdur. Bebeğin içinde bulunduğu kesenin kesinlikle suyunun azalmaması gerekmektedir. Bundan dolayı annenin günde 10-13 bardak su içmesi gerekmektedir.

Bu hem anne için hem de bebek için oldukça yararlıdır. Artan kilolardan kurtulmak ve bebeğin de gelişimi için günde yarım saat yürümeniz sizin ve bebeğinizin yararına olacaktır. Gebeliğin 18. Haftasında artık bebek kendi ellerini açıp kapatabilmektedir. Bebeğin sırtı ve kıkırdak dokuları da yavaş yavaş gelişmektedir.  Ve hatta bebek hem yutkunabilir hem de bu haftalarda gelişmesinden dolayı da hıçkırabilme yeteneğini kazanmış olur.

Gebelikte 19. Hafta

Bebeğin yaklaşık 200-300 gram arasında olacak. İnanması güç bir şekilde doğumuna kadar kilosu hemen hemen 15 kat artacak, inanılabilir gibi değil fakat bu bir gerçek. Bebek artık istem dışı ya da isteyerek artık elini ayağını başını oynatabilir. Bebeğin vücudu ve yüzü artık Hamileliğin 19. Haftasında kendini korumaya geçti. Bebek artık fazlasıyla kilo almaya başlayacağı için koruma altına alan bu beyaz sıvı onu çatlaklardan koruyarak güzel bir cildi olmasını sağlayacak.

Dünyaya geldiğinde sarılı olduğu beyaz şey onu bu çatlaklardan koruyan madde olan vernix caseosa olacaktır. Eğer bebeğiniz erkenden dünyaya gelirse bu maddeyi görmeniz daha kolay olacaktır. Bebek istem dışı hareketler yapacaktır ve bu hareketleri de eğer dikkatli bir şekilde beklerseniz ya da bebeğinizi dinlerseniz hissedebilme ihtimaliniz oldukça yüksek. Bebekler hem dünyamızda hem de anne karnında oldukça hareketli olacaktır. Bebeğinizi ultrasonda ters bir şekilde görebilirsiniz ve bu durumdan da oldukça endişe edebilir, korkabilirsiniz. Hamileliğin 19. Haftasında bu durumla karşılaşma ihtimaliniz her ne kadar çok düşük olsa da bunu bir ihtimal yaşayabilme ihtimaliniz var. Bu durumdan en azından bu haftalar için korkmanıza gerek yok. Bebeğiniz artık kendi başında anne rahminde hareket ettiği için o anlık ultrason görüntüsünde o şekilde görülebilir. Eğer sürekli başınız dönüyorsa ya da tansiyonunuz düşüyorsa bu hem bebekten kaynaklıdır hem de sizin hareketlerinizden kaynaklanıyor olabilir. Eğer sürekli başınız dönüyorsa doktorunuza baş vurabilirsiniz.

  • Çok ani hareketler yani hızlıca eğilip kalkma hareketlerinden tamamen vazgeçmeniz gerekmektedir. Yavaşça yani alıştıra alıştıra kalkmanız sizin yararınıza olacaktır.
  • Kan şekeriniz duruma göre hızlıca inip çıkabilir. Bunun nedeni ise, çok dengesiz ya da yanlış yiyecekler ile beslenmenizden kaynaklanıyor olabilir. Dengeli ve düzenli bir şekilde porsiyonlarınız küçük ama yeme aralıklarınızın da yakın olmasına önem göstermelisiniz. Unutmayın bebeğiniz sizinle beraber beslenmektedir. Öğün atlamamanız da sizin için çok doğru bir seçim olacaktır.
  • Eğer kanınız düşükse bu da size yorgunluk, halsizlik gibi geri dönüşler sağlayabilir. Bu durumları yaşamamak için doktorunuz ile düzenli bir şekilde takip etmeniz gerekebilir. Baş dönmesinin de başlıca sebeplerinden biri budur.

Gebelikte 20. Hafta

  Bebeğimizin artık yavaş yavaş da olsa cildi kalınlaşmaya başlıyor. Bebeğin eli, yüzünde ki kaşları ve hatta saçları dahi çıkmaya başladı. Hemen hemen bir bebeğe benzemeye başladı. Eğer anne hala kansızlıktan şikâyet ediyorsa D vitamini oldukça eksiktir diyebiliriz. Bunu sadece yiyeceklerden elde edemeyecek olan anneler doktorun vermiş olduğu takviye vitaminler ile D vitaminini elde etmeye çalışır.

Hamileliğin 20. Haftasında anneler artık kalsiyumun önemini oldukça iyi kavramış olmalılardır. Eğer kalsiyumu eksikse bunu en kısa sürede halletmesi gerekir aksi takdirde bebekte kemik erimesi ve kramplar ile karşılaşabilir ve bunu hiçbir anne istemez. Bundan dolayı tüketeceğiniz yiyeceklerin de ne kadar önemli olduğunu anlamış olmanız gerekmektedir. Gebeliğin 20. Haftasında artık normal insanlar gibi uyuyup uyanmaya anne karnında başlar. Bebek artık dünyaya gelmiş bir bebek gibi şekillenmeye başlar. Yavaş yavaş doğuma yaklaşırken anne artık bebeğiyle gerçek bir ilişki kurmaya başlar. Anne bu gerçek ile yüzleşirken de halsizlik ya da dalgın olmak gözle görülebilir. Bebeğin artık anne karnında çokça hareket etmeye başlar. Bazen döndüğünü tekme ya da yumruk attığını ve hatta kıvrıldığını dahi hissedebilirsin. Bunu hissetmen oldukça normaldir. Bebeğin artık büyüyüp gelişiyor bundan dolayı da karın kasların artık geriliyor. Bazen dokunduğunda iki tane sert kas ile karşılaşabilirsin. Bebeğinin hareketlerini oldukça rahat bir şekilde bunlar sayesinde hissedebilirsin.

Gebelikte 21. Hafta

Artık bebeğin gözle görülür elle tutulur bir düzeye geldi. Artık bebeğin annesi ne yerse bebekte onu tatmış olacak. Çünkü Gebeliğin 21. Haftasında bebeğin hemen hemen tat alma duygusu gelişmiş olacak. Hem de artık bebeğinin kıkırdak dokusu yavaş yavaş gelişiyor ve artık kemik olma yolunda ilerliyor. Bundan dolayı artık bebeğin hareketlerini daha rahat bir şekilde hissedebilirsin. Bir gün hissetmezsen de sakın korkma, her gün bebeğini hareketli bir şekilde göremeyebilirsin. Bebeğinin artık karnının içinde neler yaptığını hemen hemen takip edebiliyorsundur. Bebeğin beyin nöronları arasında ki sinir sisteminin de Hamileliğin 21. Haftada gelişmesi nedeniyle bebeğin artık bilerek ve isteyerek hareket edecek. Bir anne olarak hamilelik döneminde kilo alman ve vücudunun bazı bölgelerinde şişmeler olması gayet normal. Yatıp dinlenmen ve bol bol su içmen şişliklerin inmesine yardımcı olacaktır. Bebeğiniz anne karnında kendi idrarını içiyor diye korkmayın. Anne karnında ki steril suya idrarını yapan bebek hıçkırık yoluyla tekrar yutar, kana geçer ve tekrar idrarını yapar. Bu onu kesinlikle zehirlemez. Anne karnında ki steril sıvı onu bu durumdan kurtarır. Genellikle Hamileliğin 21. Haftasında anne de burun kanamaları görülebilir. Bu gayet normaldir. Damar sisteminizde ki değişimler nedeniyle burun kanaması geçiren annelerin kalbi hızlı bir şekilde kan pompaladığı için damar çatlaması nedeniyle burun kanaması meydana gelir. Korkulacak bir durum yok.

Gebelikte 22. Hafta

  Bebeğin hala büyümeye devam edip kocaman birisi olma yolunda emin adımlar ile ilerliyor. Bebeğinin anne karnında geliştirmekte olduğu şeylerden bazıları ise dokunma tat alma ve hatta işitme gibi duyuları gelişimlerini yavaş yavaş tamamlıyor. Bu haber oldukça sevindirici. Çünkü artık bebeğinizi sizi duyuyor ve seslere de karşılık verecektir. Bebek anne karnında kendi kendine bir yerlerine dokunarak kendini keşfediyor. Bebeğin eğer erkekse testisleri yerine inmeye başlıyor bebeğin kız ise yumurtalıklar yerine oturup vajinası yavaş yavaş oluşuyor. Bebeğin artık hareketlenmeye başlayabilir, bunu da hissetmen oldukça normal. Fakat her gün hareket etmeyebilir. Bundan dolayı endişelenmenize gerek yok. Anne karnı artık Gebeliğin 22. Haftasında belirginleşiyor fakat senin yürümende ya da oturup kalkmana engel olmayacak. Bundan dolayı hala rahat hareket etmek için biraz zamanın var. Eğer hamilelikte çok başın ağrıyor ise muhtemelen yeteri kadar su içmiyorsun demektir. Bu durumdan kurtulmak için yapman gereken şeylerden biri de düzenli bir şekilde su tüketmen olacaktır. Düzenli bir şekilde tüketilen su Gebeliğin 22 Haftasında oldukça yararlı olacaktır. Bebeğin de sıvısının eksilmemesini sağlaman gerek. Bu yüzden günde yaklaşık 6-8 bardak su içmen senin yararına olacaktır. Eğer su içiyorsan ve hala yeterli olmadığını düşünüyorsan kendi idrarının rengine bakarak neyin ne olduğunu anlayabilirsin. Eğer idrarın açık bir renk ise müjde yeteri kadar su içiyorsun demektir. Fakat idrarın koyu bir renkte ise daha fazla su içmen gerekmekte. Aksi taktirde hem kendi iç organlarını susuz bırakacaksın hem de anne karnında olan bebeğini.

Hamileliğin 22. Haftasında psikolojinin nasıl düzeleceğini bilmiyorsan birkaç tavsiye. Eğer yeteri kadar uyumuyorsan bu senin psikolojini değiştirebilir. Bundan dolayı güzel bir şekilde uyumalısın. Ve vitaminlerine de oldukça dikkat etmelisin. Hamilelik boyunca kırmızı et tüketimine ya da süt ürünlerine olan ilgini arttırmalısın. Bolca vitamin sana zarar getirmez fakat az vitamin sana ve bebeğine oldukça zarar verecektir. Bundan dolayı da güzel bir şekilde beslendiğinden emin olmalısın. Demir vitamini kullanıyor isen bu vitamini aldıktan sonra herhangi bir şekilde çay gibi ürünler tüketmemelisin.

Gebelikte 23. Hafta

Minik bebeğin artık ele avuca gelecek kadar büyümeye ve gelişmeye başladı. Hamileliğin 23. Haftasında bebeğinin cildi artık yavaş yavaş gelişmeye ve kilo almaya başlıyor fakat yüzü hala tam net bir şekilde gelişemedi. Bunun nedeni ise yağ dokusundan daha erken gelişen cildinin hemen orayı kapatması. Fakat meraklanmayın ki yağ dokusu da arkadan gelecek ve yüzünün hemen hemen her tarafını dolduracak. Vücudunda olan tüyler de yavaş yavaş koyulaşmaya başlıyor. Bebeğin artık oldukça hareketli. Yerinde durmuyor, elini mi vuruyor yoksa ayağını mı? Bunu artık hissedebilecek bir döneme geldiniz. Çok fazla bir şekilde tuz kullanmanız sizi ve bebeğinizi oldukça kötü etkileyecektir. Bunun sebebi ise vücudunuzda fazla bir tuz bulunduğu zaman annelerin elleri ve kolları şişer. Bundan dolayı da fazla tuzdan uzak durulması gerekmektedir.

Gebelikte 23. Haftada genellikle doktorunuz ile görüştüğünüz de size şeker yüklemesi yapılmasını söyler. Peki nedir bu şeker yüklemesi? Doktorunuz sizi tahlile çağırır. Ve bu tahlil ile de sizin şekerinize bakılır. Eğer şekeriniz çok fazla ise buna müdahale edilmelidir. Fakat doktorunuz size açlık kan testi yapacak ise o akşam birkaç bir şey yiyip sabah hiçbir şey yemeden gelip tahlili yaptırmanız sizin açlık şekerinizi ölçümüne neden olacaktır.  Bundan sonra da genellikle şeker yüklemesi yapılır. Şeker yüklemesinin yapılmasının nedeni ise vücudunuzun şekere nasıl bir tepki verdiğini görmek olacaktır.

Gebelikte 24. Hafta

Artık bebeğinizin kas dokusu ve kemik gelişimi oldukça hızlandı. Artık elleri kolları ve yüzü ete büründü. Ultrasonda gözüken şey artık tam olarak bir bebek olacak. Bebeğinizin saçları ve kirpikleri bile detaylı ultrasonda belli olacaktır fakat rengi belli olmayacaktır. Bunun sebebi ise daha renk pigmentlerinin oluşmamış olmasıdır.

Hamileliğinizin 24. Haftasında artık bebeğiniz sizi net bir şekilde duyuyor ve hareketlerini de ona göre şekillendiriyor. Bu haftayı da sağ salim bir şekilde geçirirseniz artık bebeğinizin tüm yüzü hemen hemen şekillenmiş olacak ve hatta gözlerini bile anne karnında açacak. Bebeğin artık çok sinirlenebilir ve sert tekmeler yumruklar atabilir ve bu da senin canını yakabilir. Eğer çok sert bir şekilde vurup canını acıttıysa oturma şeklini değiştirip küçük ve sinirli olan bebeğin dikkatini dağıtabilirsin.

Gebeliğinizin 24. Haftasında artık beslenme düzeninizi tamamıyla değiştirmelisiniz. Hatta yemiş olduğunuz kızartmaların yerini haşlamalara ya da ızgara olarak tercih etmelisin. Unutma bebeğini be bu yemekler ile besliyorsun. Kesinlikle ve kesinlikle şekerli yiyecek, içeceklerden uzak duruyorsun. Şeker oranı fazla olan meyvelerden dahi uzak durman gerek. Bebeğinin sağlığı senin elinde. Gecelerde uykusuz kalabilirsin bunun nedeni ise sabahları çok stresli olman. Kafanı en iyi şekilde dağıtman ve hatta gün boyu kısık seste müzik dinlemen seni gece rahat ve sakin bir şekilde uykuya daldıracaktır.

Gebelikte 25. Hafta

Bebeğin artık büyüyüp kocaman olma yolunda emin adımlar ile ilerliyor. Artık bebeğinin damarları kan ile dolmaya başladı. Ve hatta bebeğin gelişim olarak geriden gelmiyorsa ciğerleri de yavaş yavaş açılmaya başladı ve nefes alma derslerine anne karnında başlayacak. Nefes almak istediği için bebeğinin burun delikleri de yavaş yavaş açılacak. Çünkü bebeğin artık sana çok yakın. Dünyaya ait bir şeyler öğrenmesi gerek. Belki de şanslıysan bebeğinin ses telleri de yavaş yavaş açılmaya başladığından dolayı da hıçkırmaya Hamileliğin 25. Haftasında başlayabilir. Eğer şanslı biriysen onun minik hıçkırıklarını sen bile hissedebilirsin. Bebeğin artık büyüme yolunda emin adımlarla ilerlediği için kuvvetleniyor ve anne karnında da yavaş yavaş antrenmanlarına başlıyor.

Bu haftalarda genellikle çok sık olmasa da yumruk ve tekme yiyebilirsin. Bunlar biraz sert olup anneye ağrı yapabilir. Bu durumdan kurtulmak için oturuyorken ya da yatıyorken pozisyon değiştirip bebeğin dikkatini dağıtman senin yararına olacaktır. Yavaş yavaş hamileliğin son evrelerine gelirken de dikkatli ve düzenli bir şekilde beslenmen senin ve bebeğinin oldukça yararınadır. Bundan dolayı bebeğinin de gelişme evresindeyken kesinlikle kalsiyum ve proteini eksik etmemelisin. Gerekli vitaminleri ve takviyeleri aldığından eminsen bu durumda korkmaya gerek olacağını düşünmüyorum fakat belirli aralıklarda vitamin ölçümü yaptırman sağlık açısından da iyi olacaktır. Cildin sürekli kaşınıyor olabilir.

Bu Hamileliğin 25. Haftasında olağan bir durumdur. Vücudunda herhangi bir iz olmadığı halde kaşınabilirsin. Bu çok normaldir fakat vücudunu tahriş etmekten uzak durmalısın aksi taktirde vücudunda izler kalabilir. Bundan dolayı dikkat etmeniz gerekmektedir. Doktorunuz ile görüştüğünüzde ve bu durumdan bahsettiğinizde size birkaç adet ferahlatıcı kremler gibi destekleyici şeyler verebilir. Unutmayın ki doktorlar sizin iyileşmeniz için çalışmaktadır. Bunların vermiş olduğu vitamin takviyeleri ya da herhangi önemli bir şeyi almamak oldukça yanlıştır. Hele ki bu dönemde bunları almamak ya da önemsememek oldukça yanlış bir davranıştır. Bu hem size hem de bebeğinize oldukça yanlış bir şekilde etkileyecektir. Bundan dolayı da bu tutumdan uzaklaşmak gerekmektedir.  

Gebelikte 26. Hafta

  Bebeğimiz artık neredeyse tüm gelişimlerini sırasıyla tamamlamaya başlıyor. Hamilelikte 26. Hafta gelişim adına genel olarak bebeğin artık gözlerinin açılması olacaktır. Renk oluşturacak pigmentlerin daha oluşmaması nedeniyle 3-4 boyutlu ultrasonlarda renkler belli olmayacaktır fakat artık bebeğimizin gözlerinin açıldığının farkına varmalıyız. Fakat yüksek seslerden ve birden vuran ışıklardan rahatsız olan bebekler anne karnında artık belli bir düzende uyuyup uyandıkları için bu bebekleri rahatsız edecek ve sürekli anne karnında dönecektir bu da anneyi rahatsız edecektir.

Fakat herhangi bir olumsuzluk olmaması durumunda artık bebeğin belli saatlerde uyuyup uyanacaktır. Bunu siz de takip edebilirsiniz. Zaman zaman bebeğiniz hareketsiz kalacaktır. Bundan korkmamalısınız bebeğiniz o esnada uyuyor olabilir. Eğer çok fazla sancınız ya da akıntınız var ise bunları zaman geçirmeden direk doktorunuza giderek konuşmalısınız. Gebelikte 26. Hafta sıralarında erken doğum olayları fazlaca olduğundan dolayı bunlara dikkat edilmelidir. Bebeğin gelişimi için çok sağlıklı olan omega-3’ü eksik etmemelisiniz. Eksik olması durumunda bebekte zekâ geriliği gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Bundan dolayı bol bol balık tüketmeniz hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı için oldukça önemlidir ve bunun yanında da bol bol bunu tüketmeniz bebeğin de erken doğum olasılığını en alta çekecektir. Bebeğinizin cildi her ne kadar kalın olmasa da artık elleriyle kendini tanıyabilecektir. Aniden gelen ışık bebeği rahatsız edecektir. Bundan dolayı birden yoğun ışığa maruz kalmamalısınız.

Gebelikte 27. Hafta

Bebeğinin artık ciğer gelişimleri tamamlanmaya başlıyor ve bu yüzden de bebek artık nefes almaya başlıyor. Bundan dolayı annenin nefes darlığı olabilir fakat bundan korkmamalısınız. Çünkü bebek ve anne yeteri kadar nefes almaktadır. Geceleri uyuma şikâyetiniz olursa bu durum için başınızın altına 2 tane yastık koymanız sizin uykunuzu daha iyi bir hale getirecektir. Her birey uyuyup uyanabilir ya da duruma göre sakinleşip hareketlenebilir.

Bebeğiniz eğer belirli saatlerde hareketleniyorsa o zaman uykudan uyanmış demektir. Fakat bebeğinde 1-2 saat kadar hareketsizlik seziyorsan kesinlikle korkmamalısınız. Bebeğin o esnada uyuyor olabilir.  Hamileliğin 27. Haftası bebeğinin artık tat alma duyusu oldukça hızlı bir şekilde gerçekleşmektedir. Annenin yemiş olduğu her şeyin tadını alacak olan bebek her şeye birer tepki verebilir. Buna örnek verebilecek olursak annenin yemiş olduğu aşırı baharatlı ya da ekşi yemeği ya da içeceği tükettikten sonra bebek de buna tepki verecektir. Çok baharatlı bir şey tüketildiğinde bebeğin tepkisi genel olarak hıçkırma olacaktır. Bundan dolayı tüketeceğiniz tüm yiyecek ve içecekler artık bebeğinizle beraber tüketmektesiniz.

Seçecek olduğunuz yiyeceklerin artık daha organik olmasına dikkat etmelisiniz. Hamileliğin 27. Hafta sıralarında en çok görülen erken doğum riskine de dikkat etmelisiniz. Yapmış olduğunuz hareketler bebeğinizi oldukça fazla bir şekilde etkileyecektir. Bundan dolayı ani hareketlerden çekinmeniz gerekmektedir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Gebelik Takibi

Her gebe kalan hastamız günü geçtiği tarihten itibaren basamak basamak neler yapması gerektiğini anlatmak istiyorum. Gebelik hazırlıklarını önceden planlayan bir hasta folik asit düşük dozlu ve iyot i...

Dış Gebelik

Dış gebeliğin ne olduğu ile alakalı da bilgi sahibi olmanız gerekmektedir. Dış gebelik embriyonun rahim içerinse değil, normal yerleşmesi gereken yer dışında rahim dış kısmına yerleşmesi anlamını taşı...

Tüp Bebek Nedir?

Bebek sahibi olamayan çiftlerde kullanılan Tüp Bebek yöntemiyle birçok aile çocuk sahibi olmuştur.  Laboratuvar ortamında annenin yumurta hücresiyle babanın da sperm hücrelerinin bir araya getiri...