Kadın Hastalıkları ve Doğum Kadın Hastalıkları ve Doğum
Op. Dr. Taner AkçalKadın Hastalıkları ve Doğum
+(90) (312) 284 00 77
+(90) (312) 284 00 77

Gebelikte İlk 3 Ay (Birinci Trimester)

Gebelikte 4. Hafta

Gebelik 4. Hafta sırasında embriyonik dönemin başlangıcıdır. Bebeğinizin organları hamileliğin 4. haftasında gelişmeye başlayacaktır. Ortalama olarak, çocuğunuz minicik bir tohum kadardır ve bu en özel dönemdir. Plasenta neredeyse oluşmaz ve bu hafta kanınızın besin hücreleri bebeğinize aktarılacaktır.

Hamileliğin 4. haftasında bebeğinizin organları gelişmeye ve çalışmaya başlar. Bu, en hassas olduğu bir döneme girdiği ve gelişimini engelleyebilecek herhangi bir sorundan kaçınması gerektiği anlamına gelir. Gebelikte 4. haftada, embriyo iki katman halinde gelir. Epiblastlar ve hipoblastlar olarak adlandırılan bu katmanlarda organlar ve uzuvlar büyür Uterus duvarına uzanan tüneller oluşturan hücreler sayesinde gerekli vitaminler ve oksijen değiştirilir.

Plasenta gebeliğin 4. haftasının sonunda gelişime ulaşacaktır. Amniyotik kese, bu hafta fetusu sararak onu korumaya alır Annenin şu anda tamamen hamile olduğu haftadır. Bu hafta plasenta tam olarak oluşmamış. Korpus luteum hamileliğinizi desteklemek için progesteron üretmeye başlar. Bu süreç 12. Haftaya kadar sürecektir. Hamilelik belirtileri ortaya çıkabilir. Şu anda hamilelik belirtileri yavaş yavaş ortaya çıkabilir. Hassas bir yapıya sahipseniz, göğüste ağrı yorgunluk, bulantı, şişkinlik ve hassasiyet hissedebilirsiniz.

Adet döngünüzün gebeliğin 4. haftasının sonunda devam ettiğini fark edebilirsiniz. Birkaç gün içinde kanamaya benzer kısa süreli kanama yaşıyorsanız endişelenmeyin. Popüler dilde buna "lekelenme" denir. Hamilelikte 4. hafta çocuğunuzun gelişiminde önemli bir rol oynar. Bu nedenle, özellikle bu dönemde size ve ona zarar verebilecek her türlü şeyden kendinizi soyutlamalısınız. Birçok şey bebeğe zararlı olabilir ve neden fetüsün malformasyonları veya malformasyonları olabilirler. Tütün ve alkol zararlı maddeler arasında en yaygın olanlarıdır. Herhangi bir uyuşturucu bağımlılığınız varsa, kesinlikle bir doktora danışmalısınız. Doktorunuzla birlikte, özellikle çocuğunuzun sağlığını korumanıza yardımcı olacak bir program oluşturabilirsiniz. Hamilelik sırasında egzersiz yapmak anneliği doğum kolaylığı için çok önemlidir. Ayrıca, kilo vermesini ve daha enerjik ve sağlıklı bir vücut yapısına sahip olmasını sağlar.

Egzersiz ayrıca gelecekte meydana gelecek sırt, omuz ve bel ağrısını azaltacaktır. Eşinizle cinsek hayatınız herhangi bir zamanda deneyimlenmesi gereken temsili bir mutluluk durumudur. Bu, bir kadın ve bir erkek arasındaki ilişkinin ana yapı taşlarından biridir. Peki, hamilelik sırasında cinsellik yaşıyor musunuz? Bu sorunun cevabı; Evet öyle. Bebeğinizin hamileliğin 4. haftasında olması, sizi cinsellikten uzak tutmak için bir neden değildir.

Gebelikte 5. Hafta

Gebeliğin 5. haftasında erken gebelik belirtileri görülmeye devam etse de bebeğin gelişimi hızla ilerler. Her geçen gün daha fazla hamilelik belirtisi görülmeye devam ederken, susam tohumu büyüklüğünde olan bebeğinizin vücudunuzda hala büyük değişiklikleri vardır. Bu hafta, anne rağbet görüyor; Sık idrara çıkma, aşırı tükürük salgılama, özlem ve yiyeceklerden kaçınma gibi durumlar oluşabilir.

5 haftalık bebeğiniz yaklaşık 2 mm boyunda olmasına rağmen, bebeğinizde hala büyük değişiklikler devam ediyor. Gebelikte 5.hafta ektoderm denir ve en dış tabaka olarak adlandırılır; Bebeğin ağız, kulak, burun, deri ve vücut kıllarını oluşturan yapılar oluşmaya başlar. İç organların oluşumunda etkili olan mezoderm adı verilen orta tabakada, kardiyovasküler sistemi oluşturacak hücreler vardır ve hamileliğin 5. haftasından itibaren dolaşım sistemi de gelişmeye başlar.

Çocuğunuzun kombine hücreleri, C formunu ön, arka, alt ve üst kısımlarıyla almasına yol açar. Küçük bir kurbağaya benzeyen bir çocuk, önümüzdeki haftalarda başını ve iskelet yapısını geliştirerek vücudunu şekillendirmeye başlayacak. Beslenme, bebeğin organlarının geliştiği dönemde önemli bir yer tutar.  Bu dönemde ektoderm, mezoderm ve endoderm adı verilen katmanlardan oluşur. Ektoderm; Beyin, omurilik, sinir ve omurganın geliştiği katman budur.

Ektoderm tabakası cilt, saç, tırnaklar, diş minesini, meme ve ter bezlerinin oluşumunu sağlar. İkinci katman, mezoterm, kalbin ve dolaşım sisteminin bulunduğu katmandır. Ek olarak kas, kıkırdak, kemik ve deri altı doku oluşumu sağlar. Endoderm tabakası; Akciğerleri, bağırsakları, boşaltım sistemini, tiroid bezini, böbrekleri ve pankreası oluşturur. Bu haftadan itibaren plasenta ve göbek kordonu görevlerini yerine getirmeye başlar.

Gebelikte 6. Hafta

 

Günümüzde gebelik dönemine başlangıç sağlayan anne adayları tarafında gebeliğin hafta hafta gelişimlerini merak ederek araştırmaktadırlar. Gebelikte 6. Hafta gebeliğin çok daha yeni olduğu haftalar arasında bulunmaktadır. Bebeğiniz 6. Haftasında minik bir bezelye tanesine benzetilmektedir. Bebeğin gelişimi bu süreç içerisinde çok hızlı bir şekilde gerçekleşmektedir. Boyu yaklaşık 2,5 ila 3,5 mm arasında, ağırlığı ise 1,5 ila 2 gram arasında olacaktır. Gebelikte 6. Hafta Bebeğin Gelişimi Gebelikte 6. Hafta bebeğin gelişimi görmek için öncelikle bebeğin durumuna bakılmaktadır. Boy uzunluğunu öğrenmek için başın tepesinden poposuna kadar uzunluk ele alınmaktadır. Yeni oluşan bebeklerin bacakları bükülü olmasından dolay boyunun net uzunluğu belli olmayacaktır.

  • Gebeliğin 6. Haftasında çene kemikleri, çenesi ve yanakları gelişmeye başlayacaktır.
  • Yüz hatlarının oluşumu için ilk aşamalar gerçekleşmektedir.
  • Optik kabarcıklar yani siyah noktalar gelişmeye başlar. Böylelikle optik kabarcıklar göze dönüşecektir.
  • Beyin gelişim gösteren başın büyümesini ve her geçen gün gelişmesini sağlayacaktır.
  • Hafta da büyüme hızlanarak bebeğin büyüklüğü 3 katına yaklaşacaktır.

Gebelikte 6. Hafta Annedeki Değişimler Gebelikte 6. Haftaya gelen anne adayları üzerinde ufak da olsa değişimler söz konusu olmaktadır. Anne adayları hem psikolojik hem de bedenen her geçen gün değişimlere maruz kalacaktır. Anne adayları bu dönem içerisinde bebeklerinin vereceği huzuru göz önüne alarak kendilerine karşı olan özgüvenini arttırmaları ve meydana gelen değişimleri göz önünde bulundurmaması gerekmektedir. Böylelikle gebeliğin 6. Haftasında meydana gelen değişimleri şu şekilde özetleyebiliriz;

  • Gebeliğin 6. Haftasında birkaç kilo almış olabilirsiniz.
  • Ayrıca mide bulantısı meydana gelen anne adayları eğer iyi beslenemiyor ise kilo verme ihtimali bulunmaktadır.
  • İlk hamilelikte karın da bu dönem içerisinde çok fazla değişim görünemeyebilir. Bu dönem içerisinde kıyafetleriniz belinizi sıktığını hissedebilirsiniz.
  • Hafta gebelikte anne adayları genellikle bacaklarından ya da göğüslerinden kilo alabilmektedir.

Ayrıca anne adayları zaman içerisinde gebeliğin vermiş olduğu hormonların değişime uğramasıyla alakalı olarak anne adaylarında bazı belirtiler ön plana çıkabilmektedir. Bunlar;

  • Mide Bulantısı,
  • Kusma,
  • Bitkinlik,
  • Sık sık idrara çıkma,
  • Akıntı gibi pek çok problemler gebeliğin 6. Haftasında görülebilmektedir.

Gebelikte 7. Hafta

Gebelikte 7. Hafta da bebeğiniz de gözle görülebilecek kadar hızlı büyüme söz konusu olmaktadır. Gebelikte 7. Haftaya gelinmesiyle birlikte önceki haftanın 3 katına kadar büyüme görülmektedir. Özellikle yüz bölgesi daha belirgin olmaya başlamaktadır. Ağzı ve dili minicik bir şekilde oluşmaya başlayacaktır. Günümüzde birçok anne adayı tarafından gebelik süreci hafta hafta araştırılarak hangi gelişmelerin meydana geldiği merak edilmektedir. Gebelikte 7. Hafta Bebeğin Gelişimi Bebeğiniz 7 haftalık olması durumunda diğer haftaya göre çok daha gelişmiş olacağını söyleyebiliriz. Bebeğinizin boyu 12 mm’ye kadar artış gösterecektir.

  • Beyin hızlı gelişmesinden dolayı kafatası vücuduna göre çok daha hızlı gelişim göstermektedir.
  • Sindirim ve solunum aktiviteleri hızlı bir şekilde gelişerek ortaya çıkmaya başlamaktadır.
  • Burun, ağız ve göz gelişimleri hızlı bir şekilde gerçekleşmektedir.
  • Kaslar ve liflerin oluşumu devam ediyor. Böylelikle hareket etme aktivitesi oluşacaktır.

Gebelikte 7. Hafta Annede ki Değişimler Gebeliğin 7. Haftasına gelinmesiyle birlikte anne üzerinde de pek çok değişimler meydana gelebilmektedir. Özellikle sürekli devam eden mide bulantısı bu süreç içerisinde de devam edecektir. Beta HCG hormonunun artış göstermesiyle birlikte gebeliğe bağlı olarak mide bulantısı meydana gelmektedir. Anne vücudunda kan hacminin artış göstermesinden dolayı sürekli yorgun hissedebilirsiniz. Bu süreç içerisinde duygusallığınız ön plana çıkabilmektedir. Bazı besinlere karşı mideniz bulunabilir ve tiksinme yaşayabilirsiniz. Unutmamalısınız ki bu süreç içerisinde sık sık su tüketimi yapmanız önemli unsurlar arasında bulunmaktadır.  

Gebelikte 8. Hafta

  Gebelikte 8. Haftaya giren anne adayları gebeliğinin 2. Ayını tamamlamış olmaktadır. Erken hamilelik belirtileri gün geçtikçe azalmaya başlayacak ve bebeğiniz de bu süreç içerisinde hızlı bir şekilde gelişmeye devam edecektir. Bu hafta içerisinde genellikle bebeğin beyin gelişimi ön plana çıkmaktadır. Böylelikle bebeğiniz uzuvlarını hareket ettirebilmeye başlayacağını söyleyebiliriz. Gebelikte 8. Haftaya girmesinin ardından boyu hızla uzayarak 15 ila 17 mm arasında olacaktır. Ayrıca 8 haftalık olan bebeğin kalbi her geçen gün güçlenmektedir. Her ne kadar cildi oluşmaya başlasa da saydam bir yapıya sahip olabilmektedir. Aynı zamanda yüzü daha belirgin olacaktır. El ve parmakları oluşmasına rağmen tam olarak birbirinden ayrışmamaktadır.

Gebelikte 8. Hafta Anne Üzerindeki Değişimler Gebelikte 8. Haftaya giren anne adayları üzerinde hamilelik hormonları sebebiyle cildinizde sivilce, ciltte kuruluk ve kaşıntı gibi bazı değişimler görülebilmektedir. Ayrıca 8. Haftaya gelinmesinin yanı sıra regl döneminizin olacağı tarihlerin yaklaşmasıyla regl sancıları gibi kramplar ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bazı anneler de 8. Haftalarda kanama ile karşılaşılabilmektedir. Bu gibi durumlarda muhakkak vakit kaybetmeden uzman hekime durumunuzu bildirmeniz gerekmektedir. Baş ağrısı, halsizlik, yorgunluk hissi, aşırı uyku, sık idrar yapma, meme bölgesine meydana gelen şişkinlik gibi rahatsızlıklar ile karşı karşıya kalma ihtimaliniz bulunmaktadır. Bunların en önemli sebepleri arasında vücudunuzda kan hacminin artış göstermesinden kaynaklanmaktadır. Ayrıca bu süreç içerisinde belinizin kalınlaşmaya başladığını hissedebilirsiniz. 

Gebelikte 9. Hafta

 

  1. Hafta - ilk üç aylık döneminiz

Şimdi biraz daha gerçek hissetmeye başlıyor, değil mi? Belki beliniz biraz kalınlaşıyor. Belki de en sevdiğiniz sütyen olduğu kadar rahat değil. Vücudunuzun değiştiği ya da tamamen parçalanmış, hasta ve biraz daha fazla bıkkın olduğu için kendinizi mutlu hissedebilirsiniz. Zor. Hamilelik hormonlarınız şimdi maksimuma çıktı, ama neyse ki, bu sonsuza kadar sürmeyecek.

Vücudumda neler oluyor?

Son birkaç hafta içinde, hamilelik hormonu, insan koryonik gonadotropin seviyeleri, vücudunuzda iki veya üç günde bir iki katına çıkmaktadır. Gebelikte 9. Hafta hormon zirvede. Bu kendinizi iyi hissetmemenizi sağlayabilir, ancak bebeğinizi rahminizin astarında sıkıca yerinde tutmak da harika bir iş çıkarır. Ayrıca östrojen ve progesteron dahil olmak üzere diğer kadın hormonlarının daha yüksek seviyelerine sahip olacaksınız. Bu güçlü kombinasyon, tüm eylemin gerçekleştiği rahminize kan akışını artırmaya yardımcı olacaktır. Bazı kadınlar bu zamanı “duygusal bir rollercoaster” olarak tanımlıyorlar, bu yüzden şapkanıza tutun, dinlenin ve çevrenizdeki herkesin yardım tekliflerini kabul edin…

Erken gebelik belirtileri (9 haftada) Bu zor bir zaman - ama haftadan gün, daha iyi hissetmeye başlamalısın. Hamilelik 9. Hafta belirtileriniz şunları içerebilir. Bebeğinizin gözleri büyüyor ve şimdi içinde biraz renk olacak. Tüm bebeklerin mavi gözlerle doğduğu bir efsane - ebeveynlerin genetiğine bağlı olarak, arduvaz griden mürekkep siyahına kadar her şey olabilirler. Göz rengi genellikle doğumdan sonra değişir ve gerçek rengin ortaya çıkması üç yıl alabilir. O zaman bile, bebeğiniz yetişkinliğe doğru ilerledikçe gözler daha koyu veya daha açık hale gelebilir! Bebeğiniz veya fetus, şimdi baştan aşağı yaklaşık 22 mm uzunluğundadır, bu da çilek boyutundadır.

Yüz, göz kapakları, küçük bir ağız ve hatta en genç tat tomurcuklarına sahip bir dil ile korunan daha tanınabilir görünüyor. Eller ve ayaklar güzel bir şekilde geliyor, ama henüz parmaklar veya ayak parmakları yok, sadece olacakları oluklar. Tüm büyük iç organlar gelişiyor - bu kalp, beyin, akciğer, böbrekler ve bağırsak. Kemikler oluşmaya başlıyor.

Gebelikte 10. Hafta

İşte bu, hamileliğin 10. haftasına  ulaştınız . 3. ayın ortasındasınız. Ek olarak, önceki küçük talimatlarımızın tümüne uymayı başardınız ve nispeten iyi durumda hissediyorsanız, bu mükemmeldir. Değilse, emin olun çünkü bu hafta oldukça rahat olmayı vaat ediyor. Ve eğer her şey baştan iyi ise, o zaman her şey yolunda! Hormonlar düşer ve bu nedenle normalde önceki haftalardan daha az sinirlenirsiniz. Aynı şekilde, hoş olmayan küçük semptomlar biraz soluyor. Bebek tarafında, her şey çok hızlı gitmeye devam ediyor ve daha net bir şekilde şekilleniyor Haftadan haftaya, bebeğin fetusu kilo ve boyut kazanır. Şimdi 6 cm ölçüyor ve ağırlığı 9. haftaya göre neredeyse iki katına çıktı . 

Şimdi daha önce 10 g'a karşı 18 g ağırlığındadır. Üyelerinin yanında, bacakları ve kolları geçen haftaya göre biraz daha büyüdü. Benzer şekilde, ayak parmakları ve parmakları yavaş yavaş farklılaşır ve giderek daha görünür hale gelir. Baş seviyesinde, saçlarının ve saçlarının başlangıcı belirir ve kulakları biraz daha şekillenir. Yüz özellikleri de daha kesin hale geliyor . Kısacası, gelecekteki bebeğiniz gözlemleyebileceğiniz için gerçek bir adama yaklaşıyor ilk sınav sırasında, daha önce yapmadıysanız. İÇ ORGANLARI GELİŞİR Gebelikte 10.hafta da Çocuğunuzun iç organları gelişmeye devam eder. 

Omuriliği ve sinir sisteminin diğer birkaç hücresi yavaş yavaş kurulur. Aynı şey sinirsel bağlantılar için de geçerlidir. Beyni normal evrimdedir ve cildinin oluşumunu bildiren embriyonik hücreler ortaya çıkar. Bu embriyonik merkezi sinir sisteminin kurulması sayesinde, çocuğunuz küçük, ani ve kontrolsüz hareketler yapabilir. Zaten algılayabileceğiniz küçük vuruşlar, çünkü ilk kasları bu hafta boyunca oluşmaya başladı. Üriner sistemi de neredeyse çalışır durumda. Böylece, 9. haftada başlayan değişikliklerin ardından, böbrekleri şimdi işlevseldir. Bebeğiniz yediği amniyotik sıvıyı bile reddedebilir.

 Son olarak, bu aşamada gelişiminin önemli bir unsuru olan şeker seviyesinin düzenlenmesine izin veren hormonlar salgılanmaya başlar. Hamileliğinizin başlangıcından ve küçük rahatsızlıklar zincirinden bu yana, tüm bunların biraz sakinleşmesinin zamanı gelmişti. . Aynı şekilde, idrar yapma isteğiniz daha az olur, çünkü mesanenize uygulanan basınç azalır. Başka bir iyi haber ise iştahınızı geri kazanmanız ve kendinizi makul bir şekilde tedavi edebilmenizdir. 

Ek olarak, kan hacminizdeki artış göz önüne alındığında, ruh hali değişimleriniz daha az sıklıkta görülürve genel olarak önceki haftalara göre daha iyi görünüyorsunuz. Son olarak, bu aşamaya olaysız ulaştıysanız, bu zaten küçük bir zaferdir. Gerçekten de düşük yapma riskleri çok daha az önemlidir. Ama dikkatli olun, hepsi aynı ...

Gebelikte 11.Hafta

Gebelikte 11. Hafta da Neredeyse hamileliğin ilk üç aylık döneminin sonundasınız, daha iyi hissetmeye başlayabilir ve sabah bulantısı azalmaya başlayabilir. Hamile olduğunuz herkese iletişim kurmak için zaman yaklaşıyor, çünkü düşük yapma riski gelecek haftadan önemli ölçüde daha düşük. İştah gerçekten güçlü: her şey temelde iki insanı besliyoruz, normaldir, ama daha iyi ve çok daha yemeye özen gösterin. Gerçekten aç olabilirsiniz, kolayca sindirilebilir ve hafif yiyecekleri tercih edebilirsiniz. 

Dikkatlice yiyin, doğru yiyecekleri seçin, çok şişman ve ağır olanlardan kaçının ve hamilelik sırasında 13 kilodan fazla koymamanız gerektiğini unutmayın. Kalp çok hızlı atıyor ve basınç artar, sık sık nefes hissedebilirsiniz. Rahatlayın, mümkün olduğunca dinlenin, huzur dolu anların tadını çıkarın. Geceleri uyumakta zorlanmaya başlayabilirsiniz. sürekli idrara çıkma dürtüsü, doğum öncesi sinirlilik, hiç uykusuz kalmamış olanları bile yapabilir.  

Rahim yuvarlak, yumuşak topu büyüklüğünde olduğunu ve tüm pelvis kapsar. Kimse vücudunuzda bir değişiklik fark etmediyse, bu haftadan itibaren işler değişmeye başlayacaktır. Hormonların doğrudan etkisinin arkasında daha hızlı büyüyebilen saç ve tırnaklarda bazı değişiklikler fark etmeye başlayabilirsiniz.

Gebelikte 11.hafta da Fetusun kemikleri omurga yaptığı gibi, forma başlar. Tüy olarak adlandırılan çok ince bir saç, fetüsün tüm vücudunu örtmeye başlar. Doğumdan sonra yavaşça kaybolacaktır. Baş vücudun geri kalanına göre çok daha büyüktür ve orantısız olduğunu. Beyin gelişmeye devam eder ve şekli daha çok insan beynininkine benzemeye başlar. Fetüs 4 gram ağırlığındadır. Onun cilt ince ve şeffaftır ve onun hareketleri çok aktiftir ama zaten bunları hissetmek edebilmek için zordur. Duyduğunuz öfke ve hareketler göbek içindeki bağırsağa veya gaza kadar daha kolay izlenebilir.

Gebelikte 12. Hafta

Gebeliğin 12. haftası Tebrikler, birkaç gün içinde resmen gebeliğin dördüncü ayına gireceksiniz (13 hafta + 2 gün içinde başlayacak). Spontan düşük riski önemli ölçüde düştü, sabah bulantısı azaldı, beta Hcg azaldı ve gebeliğin geri kalanı için stabil kalacak ve bulantı bu nedenle azalmaya başlayacak. Şuan Gebelikte 12.haftadasınız. Göğüslerde ağrı başlayabilir uygun şekilde destekleyen uygun bir sutyen alır. Zaten 12. haftada bazı kadınlarda, göbeği geçen koyu çizgiye, nigra hattı görünebilir, bu da daha fazla melanin üretimini uyaran hamilelik Zaten 12. haftada bazı kadınlarda, göbeği geçen koyu çizgiye, nigra hattı görünebilir, bu da daha fazla melanin üretimini uyaran hamilelik hormonlarından kaynaklanır.

 

Hamilelikte 12. Hafta da Yorgun hissedebilir, huzur anlarının tadını çıkarabilir, ev işlerinde yardım isteyebilirsiniz, rahatlayın. Yaşam tarzınıza dikkat etmeye devam edin, doğru şekilde nemlendirilmiş doğru yiyecekleri yiyin. Günde en az 1,5 litre su için. Hamilelik sırasında saçlar kalınlaşır, aynı zamanda daha şişman ve daha az tedavi edilebilir hale gelir. Yüksek hormon seviyeleri normal saç büyümesini ve kaybını değiştirir, dolayısıyla saç dökülmesi hamilelik sırasında durur ve doğumdan sonra önemli ölçüde devam eder. Gebeliğin 12. haftası: Bebek nasıl büyür  Çocuk gittikçe artan insan özelliklerini varsayar, hissetmese bile yavaşça hareket etmeye başlar. Hamileliğin dördüncü, beşinci ayında hissedeceksiniz. Beyni gittikçe gelişir ve hücreler arasındaki bağlantılar artar; refleksler gittikçe daha kesindir ve başparmağını emmeye başlar. Gözler ve kulaklar iyi konumlandırılmış ve saç ve tırnaklar görünüyor. Başparmağını da emebilir. Tüm iç organlar çalışır ve sinir sistemi ve kaslar aktiftir. Fetus yaklaşık 4 santimetre ölçülür ve boyut olarak bir kiviye benzer.

Gebelikte 13. Hafta

İşte Gebelikte 13. hafta vücudunuza ve bebeğinize ne olur , bu da yaklaşık dördüncü ayın başlangıcına karşılık gelir . İlk ultrason hamileliğin on üçüncü haftasında tarafından tavsiye edilmektedir. Bu muayenenin amacı embriyo sayısını tespit etmek (yani gebeliğin ikiz olup olmadığını belirlemek), tam gebelik süresini belirlemek, rahim ve yumurtalıkların uyumunu kontrol etmek, embriyonun boyutunu ve düzenliliğini kontrol etmek onun içinde kalp atışı Dişte Çürük Hamilelik sırasında, yeni hormonal yapı nedeniyle, tükürük daha asidik hale gelir: bu çürük riskini artırır . 

Tekrarlanan kusma ve bulantı atakları da bu riski artırabilir, emaye erozyonu ile diş demineralizasyonuna neden olabilir. Bu nedenle eski "her çocuk daha az diş" diyor. Genel olarak, hamilelik ağız sağlığı açısından kritik bir dönemdir : çürüklere ek olarak , diş etlerinin iltihabı ve periodontal hastalık da ortaya çıkabilir . Gelecekteki anneye rahatsızlık (veya ağrı) getirmenin yanı sıra, fetüsün sağlığı için olumsuz sonuçlara yol açabilecek tüm durumlar.

Tavsiye Dişleriniz ve diş etlerinizle ilgili sorun riskinden kaçınmak için yapılacak ilk şey, öncelikle her öğünden sonra ve tatlı bir yiyecek aldıktan sonra dişlerinizi fırçalamaktan oluşan uygun ağız hijyenini takip etmektir. Ek olarak, son diş hekimi muayenesinden bu yana altı aydan fazla zaman geçtiyse , diş temizliği yaptırılır Gebelikte 13. Haftada Diyete dikkat  Önceki haftalarda da vurguladığımız gibi, hamilelikte muhtemelen Akdeniz doğasında sağlıklı ve dengeli bir diyet uygulamak çok önemlidir. Ve kilo alımı ile abartmadan. Örnek olarak, hamileliğin üç trimesterinde verilebilecek kaloriler hakkında küçük bir diyagram var (Ama unutmayın: hiçbir durumda, bu veriler doktorun tavsiyesinin yerini tutamaz).

- Düşük kilolu gebe kalırsanız, her gün ilk trimesterde 1900 ila 2100 kcal, ikinci trimesterde 2070 ila 2370 kcal ve üçüncü trimesterde 2300 ila 2600 almalısınız. - Hamile kalırsannormal ağırlıkta , her gün ilk çeyrekte 1870 ila 2070 kcal, ikinci çeyrekte 2070 ila 2250 kcal ve üçüncü çeyrekte 2200 ila 2500 olduğunu varsaymalısınız. - Fazla kilo alırsanız, her gün ilk trimesterde 1850 ile 2150 kcal, ikinci trimesterde 1900 ile 2200 kcal ve üçüncü trimesterde 1950 ile 2250 arasında almalısınız.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Tüp Bebek Tedavisinde Yumurtalık Stimülasyonu

Tüp bebek tedavisi çoklu foliküler büyümeyi amaçlayan ilaçların kullanılmasını gerektirir. Kullanılan stimülasyon protokolüne bağlı olarak, tüm yumurtalık stimülasyon döngüsünün süresi 10 ila 20 ...

Tüp Bebek Hakkında Her Şey

Evliliklerinizi bir bebek ile taçlandırmak istiyor olabilirsiniz. Sizler denediniz fakat herhangi bir sonuca erişemediyseniz, doktorların da vermiş olduğu ilaçlar sizde işe yaramıyor ise çözümlerinizd...

Doğum Anomalisi

Doğum anomalisi nedir; doğum sürecinde ya da hamilelik aşamasında meydana gelen kalıtsal veya çevresel rahatsızlıkların meydana gelmesidir....