Kadın Hastalıkları ve Doğum Kadın Hastalıkları ve Doğum
Op. Dr. Taner AkçalKadın Hastalıkları ve Doğum
+(90) (312) 284 00 77
+(90) (312) 284 00 77

Kürtaj Nasıl Yapılır?

Kürtaj işlemi vajinal yolla vakum yöntemi kullanılarak yapılır. Kürtaj rahim içinde oluşan patolojinin alınması veya tıbbi olarak gebeliğin sonlandırılması için yapılmaktadır. Kürtaj için yapılan yöntemler yıllar içerisinde çok gelişmiş artık günümüzde tüm sağlık kuruluşlarında vakum yöntemi ile yapılmaktadır. İşleme bağlı olabilecek komplikasyonlar oldukça azalmışdır.

 İşlemden önce bu işlemde hissedilecek ağrıyı önlemek için kullanılacak anestezi yöntemleri hakkında bilgi verilir. Lokal veya sedasyon dediğimiz uyutularak yapılan iki türlü anestezi şekli bulunmaktadır. Sedasyon dediğimiz uyutarak kürtaj bir konfor sunmaktadır. Özellikle istenmeyen gebeliklerde hasta ne kadar erken başvursa da uyumak psikolojik olarak da rahatlatmaktadır.  Ancak tabii ki bu işlem bazen kolay tolere edilebilmekte ve lokal anestezi ile uyumadan da daha önce doğum öyküsü olan bayana çok rahatlıkla bu işlem yapılabilir. Ancak çoğunlukla ağrı şiddeti hastadan hastaya değişebildiği için, tolere edilebilmesi özellikle doğum yapmamış hastalarda zor olabileceğinden uyutulması tercih edilmektedir.

Kürtajdan önce yapılacak ultrasonografi ile gebelik haftası teyit edilmelidir. Bu tarih adetleri düzenli olan bir bayanda son adetinin ilk gününden hesaplanan gebelik haftası ile aynıdır. Ülkemiz de 10. Gebelik haftasına kadar yasal tahliye işlemlerine izin verilmektedir. Ultrason sonrası bu işlemle ilgili bilgi verilir. Kürtaj genellikle 10 dakika kadar sürebilen vakum yöntemi ile yapılan bir prosedürdür. İşlemden sonra yaklaşık 20-30 dakika kadar dinlenip klinikten rahatlıkla ayrılabilir. Bu süreçten önce 4-6 saat aç ve susuz gelen hasta işlem sonrası her şeyi yiyip içebilir. Normal hayatına kaldığı yerden devam eder. Yaklaşık 1 saat anestezi almış hastanın yinede dikkat gerektiren işlemlere izin verilmez örneğin araç kullanımına izin verilmez.

Kürtajdan sonra kan uyuşmazlığı olan hastalara onunla ilgili bir iğne yapılması 72 saat içinde gereklidir. Bu durum sadece kan grubu negatif olan bir bayanın eşinin kan grubu pozitif olması durumu için öz konusudur.

Kürtajdan sonra 1-2 hafta kadar ilişki yasak, havuz deniz yasak ve yine tampon kullanımı yasaktır.5 günlük antibiyotik ve ağrı olursa ağrı kesici kullanımı yeterlidir. Bir hafta sonra kontrol muayenesine gelecek hastamıza 1-2 hafta kadar kanama ve ağrı hastadan hastaya değişen miktarlarda olabileceği hatırlatılır. Yoğun bir kanama ve ağrıda iletişime geçmesi istenir. Kötü kokulu akıntı ve ateş yükselmesi de takip etmesi ve bizimle iletişime geçmesi gerekecek durumlardır.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Kürtaj Fiyatları 2021

Kürtaj olarak hastalarımız internet aramaları yaptığında en sık sorguladığı şeylerden biriside kürtaj fiyatları 2021 olmaktadır. Bu konuda kaygıları azaltacak olan fiyatı bütçesine uygun olarak ayarla...

Kürtajdan Sonra Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Kürtaj sonrası kanama genellikle 1-2 hafta içinde leke leke veya adet kadar olabilir. Adetten yoğun kanama olursa iletişime geçmeniz gerekir. Kanama miktarı hastadan hastaya çok değişkenlik göstermekt...

Vakum İle Kürtaj

Kürtaj işlemi rahim içine uygulanan bir vakum yöntemi ile yapıldığında oluşabilecek tüm kürtaj risklerinin azaldığı saptanmıştır. Bu nedenle yıllardır bu yöntem kullanılarak özellikle gebelik sonlandı...